
Av Vilhelm Konnander
Under det senaste decenniet har regionalismen åter hamnat på den internationella dagordningen. Den bipolära världsordningens fall, globalisering och återuppväckt kulturell samhörighet är några orsaker till utvecklingen. Ur ett europeiskt perspektiv, bör man fråga sig om dessa nya regioner kan överleva eller om några är övergående fenomen på vägen mot ett regionernas Europa. Därför bör förespråkare för Östersjöregionalism fråga sig – Vilka utsikter finns för en Östersjöregion?
Regioner bör ha egen politisk dynamik, klar agenda, tydliga samarbetsmönster och gemensamma spelregler. De grundas på identifiering, institutionalism eller funktionalism och drivs av subjektiva faktorer som historia, kultur och identitet, eller av objektiva förhållanden som geografi, geoekonomi och geopolitik.
Det regionala samarbetets framväxt
Det är nu tio år sedan Östersjöstaternas råd bildades som ett ramverk för Östersjöregionen. Idén till samarbete väcktes redan på 1960-talet av en delad oro för havsföroreningar. Miljöskydd visade sig vara ett okontroversiellt samarbetsområde även för stater skilda av järnridån. 1974 skapades HELCOM för att övervaka miljön i Östersjön. Ändå dröjde det till Ronnebymötet 1990 innan miljöfrågor blev kärnan till utvidgat samarbete. Här samlades regionens regeringschefer och för första gången representerades de baltiska republikerna på hög internationell nivå. Ronnebymötet lade grunden för Östersjöstaternas råd (CBSS) 1992, vilket därefter varit ett nav för regionalt samarbete. CBSS sågs som ”övergripande regionalt forum med fokus på behov av stärkt samarbete och samordning bland Östersjöstaterna”. Målet var att ”stärka sammanhållningen mellan dessa länder, skapa större politisk och ekonomisk stabilitet liksom en regional identitet”. Rådet består av de nordiska och baltiska länderna, Ryssland, Polen, Tyskland samt EU-kommissionen. Huvuddelen av samarbetet äger rum i det omfattande nätverk av sakfrågeinriktade organisationer som växt fram under 1990-talet. Framgång eller misslyckande för dessa underorgan kan avgöra om regionen får en gemensam politisk agenda eller om den underställs enskilda staters intressen.
En region i vardande?
Med ca 70 miljoner invånare omfattar Östersjöregionen stora befolkningscentra i Nord- och Centraleuropa. Den blickar tillbaka på en lång historisk tradition av handelskontakter och folkvandringar. Oavsett om det handlar om vikingatida relationer med ett tidigt ”Rus” eller medeltida hanseatisk handel finner vi gemensamma faktorer som binder samman Östersjöns kuster. I modern tid har omvärlden uppfattat såväl de nordiska som de baltiska staterna som geografiska enheter. Större nationer, som Tyskland, Polen och Ryssland, har sett Östersjön som en port, mot öst eller väst.
För att idag skapa en Östersjöidentitet krävs såväl omfattande förändringar som gemensamma ramverk och åtgärder för att främja samarbete. Centralt är dels förbättrade materiella förhållanden för handel och ekonomi, transport och kommunikation, dels socialt hållbar utveckling inom miljö och hälsa, demokrati och rättsväsende. Fortsatt utveckling på dessa områden avgörs av inriktningen på övergripande europeisk integration.
Under tidigt 1990-tal kämpade länderna i regionen för att anpassa sig till den nya verklighet som utvecklade sig runt dem. Olika alternativ övervägdes som bildandet av ett neutralt block i Centraleuropa eller medlemskap för de baltiska länderna i Nordiska Rådet. Bombardemanget av Vita Huset i Moskva 1993 samt Sveriges och Finlands inträde i EU 1995 fick tidigare östblocksländer att se ett närmande till NATO och EU som enda lösning. Den dubbla östutvidgningen kom att dominera dagordningen. EU:s utveckling påverkade även Östersjösamarbetet genom t.ex. 1996 års Östersjöinitiativ. När den nordliga dimensionen såg dagens ljus 1997 stärktes inriktningen på Europasamarbete. Idag är medlemskap i EU inom räckhåll för Polen, Estland, Lettland och Litauen. Hur påverkas då regionalismen när nu Europas karta åter ritas om runt Östersjöns kuster?
Flertalet Östersjöstater är små länder, som på egen hand har litet inflytande över ett utvidgat EU. Att utforma gemensam politik på regional bas erbjuder större inflytande på unionens utveckling. Stöd till polskt och baltiskt EU-inträde ger möjligheter till regional politisk samordning. För att skapa en region måste Östersjöstaterna inse att framgång nås lika mycket genom gemensamma värden som intressen. Framsteg sker gradvis för att nå denna insikt. Den materiella grunden läggs för en känsla av regional samhörighet. För att skapa långsiktig regional harmoni måste Östersjöns folk uppleva att de har en gemensam framtid – en regional identitet.
Skiljelinjer?
Det hävdas att stater av jämförbar storlek och makt samarbetar bäst internationellt. När större och mindre stater samverkar riskerar samarbetet att antingen domineras eller försummas av de större. I Östersjöregionen är Tyskland, Polen och Ryssland jättar jämfört med andra stater. Medan Tysklands deltagande i regionalt samarbete har varit stabilt, utökar ett EU-medlemskap Polens val av partners i europeisk politik. Ett 40-miljonersland som Polen kan se allianser med andra aktörer som mer attraktiva än samarbete i Östersjön. Även om det europeiska ramverket kommer i första hand erbjuder Östersjön ändå tillräcklig synergi för att både Tyskland och Polen ska finna regionalismen attraktiv. Istället är det Ryssland som är det stora frågetecknet.
Deltagande eller utanförskap har stått överst på Europas dagordning under 1990-talet. I CBSS medlemskrets är det bara Ryssland som inte är eller vill bli medlem av antingen EU eller NATO. Oavsett nya samarbetsformer är medlemskap inte ett alternativ för Moskva. Istället vidgas det socioekonomiska gapet mellan Ryssland och övriga Europa. Frågan om Ryssland är en del av Europa har åter väckts i europeisk debatt. Landets sociala och materiella utanförskap fördjupas. När NATO utvidgas blir tillträde till den europeiska marknaden allt viktigare för Moskva. Här kan ryskt medlemskap i WTO bli ett medel i relationerna till EU. Om unionens utvidgning till Östersjöregionen utesluter Ryssland från lika handelsvillkor med andra CBSS-stater kan landet välja att samarbeta endast i egenintresse. En sådan utveckling skulle försvåra regional integration. Därför kan Östersjöregionen bli spelplan för Europas ryska dilemma. Om Östersjöns stora stater börjar dra åt olika håll kommer det regionala samarbetet bli en angelägenhet bara för de mindre staterna. En sådan utveckling riskerar på lång sikt att hota den regionala stabiliteten i norra Europa.
En framtid för Östersjöregionen?
Förhoppningarna om en Östersjöregion är idag lika stora som tvivlen. Vad det till slut kommer an på är om Östersjön verkligen är en naturlig region. Funktionellt sett kan området forma en region i geografiskt, ekonomiskt och politiskt hänseende. Institutionellt har det regionala samarbetet en klar agenda och ett särskilt ramverk genom Östersjöstaternas råd. Huruvida regionen kommer att få egen politisk dynamik eller om samarbetet endast är ett väntrum till EU-medlemskap är ännu för tidigt att avgöra. Östersjöregionalismens framtid beror i stor utsträckning på utvecklingen av en regional identitet. Här är det uppmuntrande att näringslivet alltmer betraktar regionen som sammanhängande marknad. Därmed skulle en materiell grund läggas för att utveckla social gemenskap i regionen. I mer än ett årtionde har vi nu sökt korsa gamla politiska och ekonomiska skiljelinjer för att skapa gemensam utveckling. Stora framgångar har nåtts när vi blickar tillbaka på det regionala samarbetets utveckling. Lång väg återstår dock innan drömmarna om en Östersjöregion kan förverkligas.
——————————————————————————–